Ubuntu Budgie on Imac 2017 No Sound

Jason

The MacBook in a unibody 2010 with intel audio drivers
I had no problem installing Ubuntu or Kubuntu ( which I prefer ) on it
Only thing was that the NVIDIA 350M driver was not used, Ubuntu used the nouveaux xorg driver which works very well but I couldn’t get Blender 3d to accept it and run the latest blender 2.8
I updated quite easily via the additional drivers menu but every time I ended up with a black screen on start up.
Spent about a week and many reinstalls before finding one kind person that made me change a few lines in one or two files and all worked again, I also needed to hunt the internet to get my brightness keys to work and now all is fuctioning correctly.

Only problem is that the Nvidia card isn’t such a good card to run blender correctly so that’s the reason I’m truing on my iMac high end,

For the sound I’ve given up and am now using the Bluetooth headphones,

I now must get blender to accept the ATI card as an OpenGL card to use eevee correctly
The keyboard doesn’t use the function keys too

Another headache in perspective,

Linux is great but really not very user friendly as soon as you want to do something different,

Thanks, ill try it out

I also have had issues with Apple’s Nvidia cards, I think Apple blacklisted them because Nvidia was giving Apple the b-grade cards.
Did you try booting from USB, not using the external USB drive?

Hi

I have installed the 5.68.0 so unless there’s a new one
or if I downgrade to 5,3

I use unibootin to create a bootable usb with the linux .iso, You can also use Balenaetcher or Mac Linux Usb Loader
I partitioned my ssd external into 3 partitions, 1 800 G with macos journaled + and 1 partition with 100 g in EXFAT, the last one in a little 1 g partition to use as EFI EXFAT

Boot from usb using the ALT key. In ubuntu install the distro. use manual install
use EFI partition as EFI Boot
use the fat32 partition as EXT4 formatted and / as root
Check the disk name eg sda2 or sda3 of the EXT4 volume and select the correct one in the bottom left corner
click on install now and all works perfectly,

An external SSD on a thunderbolt port gives very good performances,

but something’s not working… or has your audio been resolved?

First, disconnect any external audio devices from your computer. Also disconnect any cables from the USB, Thunderbolt, FireWire, or 3.5mm audio ports.

Apple suggests removing all cables including thunderbolt cables while troubleshooting audio trouble. Please try unplugging the thunderbolt drive and boot directly from the USB installer. Don’t install the OS overtop your macOS, just test it.

Hi again

just tried Solus, same

One thing I don’t understand
MacOs has discontinued OpenGl/OpenCL in Catalina which means my graphics card is no longer recognized by Blender 2.8 if I want to use it to render eevee. This is to force everyone to use Metal but Blender guys don’t seem to give a hoot.

I installed Windows 10 ( UUUURGH ) and everything worked well in blender with the ATI RADEON 575 PRO
So I thought that a linux bistro would do the same and it doesn’t.
Even after forcing an install of the AMD driver instead of the one in linux it still doesn’t show up in Blender.

I seem to be destined to install an ugly OS like windows just to have that one feature.

I don’t think it’s worth it

So bye bye Ubuntu

well, if you’ve gone this far down the rabbit-hole without any success, try Manjaro? It’s a rolling release of Arch Linux. This looks promising:

https://wiki.manjaro.org/Configure_Graphics_Cards

https://manjaro.org/download/#budgie

Hello

OK Linux has still got a long way to go before non-savvy techs can take it in.
Manjaro seems really good but alas, no sound coming out of the speakers. I did get the ATI card to install a non xorg version but that ended up in a black screen boot up., no way of force booting seeing that the keyboard is a macintosh

Coming from the Mac world where everything JUST works, it’s a little dissapointing. I actually really like the way one can totally customize KDE or Ubuntu, but I’m not ready to go back to school and start to learn programming just to get my sound card to work.

If someone finds a way to get the sound and ATI Radeon cards to work on an iMac 2017 27" I will be much appreciated.

Untill then I’ll stay on my mac…

Do remember Apple build their products only for themselves. So it’s not surprising when they make things incompatible with everything but OS-X

Very true, that’s the reason I want to try something else. I find Ubuntu Budgie or Kubuntu very beautiful and it works great on an old MacBook,
What is not so good with Apple is that they decide to change something, like their graphical language Metal , or discontinue OpenGL or whatever and they expect the whole industry to follow in their decisions,
I also really like the idea that Linux is open source.
I just need some help on the hardware side, but I’m really getting tired of reading and trying a lot of tips that don’t seem to work.

Alain I’m sorry there doesn’t seem to be a ready solution (and a little worried for my longer term plan, actually!) If you wanted to eventually move off of macOS/Windows, I suppose you could always sell it and buy/assemble something that would suit you more? I have a number of friends who love love love their mac hardware but just can’t bring themselves to buy another apple product. You’d probably get a good $$ locally on kijiji.

1 Like

… if only I had your hardware I would take a very close look… :slight_smile:

i can send you the specs of the machine
if you tell me how to get all the infos

Go to About this Mac under the Apple Logo top left corner

The first display will show a circle icon
your macOS version and model of mac
CPU
RAM
GPU
we don’t need the serial number, but it will also be there.
If you open the system report at this point (there’s a button) you can drill down deeper into stuff like your wifi card, audio, controllers - all the mechanics

The system report tells me I am using an iMac 12,1, which has these specs:
https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-i5-2.5-21-inch-aluminum-mid-2011-thunderbolt-specs.html

Alain, you have stated you are using an iMac 2017, i7. I would guess this one?
https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-i7-3.6-21-inch-aluminum-retina-4k-mid-2017-specs.html

Can you confirm from the system report page (one of the top lines) that you are rocking an iMac 18,2?

This is the type of problem where someone will need physical access (hands on) to diagnose and resolve.

Hi Jason

its an iMac 27" mid 2017
macOS Catalina

iMac18,3
Quad-Core Intel Core i7|
4,2 GHz
Nombre total de cœurs :4
| Cache de niveau 2 (par cœur) :256 Ko|
| Cache de niveau 3 :8 Mo|
| Technologie Hyper-Threading :Activé
| Mémoire :48 Go|
| Version de la ROM de démarrage :181.0.0.0.0
| Version SMC (système) :2.41f2

AUDIO
Apple Inc.|

Canaux de sortie :2
Débit d’échantillonnage actuel :44100
Transport :Intégré
Source de sortie :Haut-parleurs internes

Radeon Pro 575
Type : Processeur graphique
Bus : PCIe
Longueur de la voie PCIe : x16
VRAM (totale) : 4 Go
Fournisseur : AMD (0x1002)
Identifiant du périphérique : 0x67df
Identifiant de révision : 0x00c4
Révision de la ROM : 113-D000AA-931
Version VBIOS : 113-D0001A1P-025
Version du gestionnaire EFI : 01.00.931
Metal : Pris en charge, modèle de réglages macOS GPUFamily2 version 1
Moniteurs :
iMac :
Type de moniteur : Écran LCD Retina intégré
Résolution : Retina 5120 × 2880
Profondeur de mémoire d’image : Couleurs 30 bits (ARGB2101010)
Moniteur principal : Oui
Miroir : Désactivé
Connecté : Oui
Régler la luminosité automatiquement : Non
Type de connexion : Interne

This is all I get on the sound side

I know from Everymac that the sound card is a Cirrus Logic CS4208

If this can help

This kernel bug report mentioned the model https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=203613

There is a link in that bug report to this site where a reporter said the github code there works for that model

Awesome, thank you FF :slight_smile:
Alain report back for results, I’ll need to know for myself what steps you took to achieve your success

Hello

Thanks for the info
tried it in Ubuntu and Manjaro, no help

I followed all the tut/built it but still no sound, Speakers output shows moving sound meters but nothing to hear.